En Nl Fr
<
>

01.02.2024 - Bruits de couloirs

Amandine Alonso presenteert de installatie Bruits de couloirs. Het is haar herinterpretatie van het project EXIT uit de database van BNA-BBOT, met als doel het tekstueel te verrijken. Dit doet ze met ... (read more)

Amandine Alonso presenteert de installatie Bruits de couloirs. Het is haar herinterpretatie van het project EXIT uit de database van BNA-BBOT, met als doel het tekstueel te verrijken. Dit doet ze met behulp van Spectroffrone, een programma dat ze ontwikkelde tijdens haar masteropleiding aan de ERG. Dit programma analyseert de stem van een spreker om die schriftelijk te transcriberen op basis van twee geanalyseerde elementen: frequentie, de hoge en lage tonen van de stem in kwestie, en amplitude, de toonhoogte. Op basis van de opgenomen audio kunnen de amplitude en frequentie gebruikt worden om de veranderlijke typografie te genereren, geconfigureerd langs 2 verschillende assen: de hoogte en de breedte van de letter.

EXIT is een project van BNA-BBOT en De Rode Antraciet dat de overplaatsing van Brusselse gedetineerden naar het nieuwe penitentiaire centrum van Haren documenteert, de overstap van een verouderd gevangenissysteem uit de 19e eeuw naar een nieuwere manier van werken. Het project omvat een reeks verhalen en getuigenissen van gedetineerden, bewakers, directieleden en psychosociaal personeel.

Amandine Alonso herinterpreteert dit materiaal, exporteert het uit de database en laat het ruimtelijk zien en beluisteren.


View related projects :
Exit

11.11.2023 - a vocal sound not yet found

The voice does not mask... It communicates the uniqueness of the one who emits it, and can be recognised by those to whom one speaks - Adriana Caverero   Voor het culturele seizoen 2023-2024 werd ... (read more)

The voice does not mask... It communicates the uniqueness of the one who emits it, and can be recognised by those to whom one speaks

- Adriana Caverero

 

Voor het culturele seizoen 2023-2024 werd The Post Collective uitgenodigd door BBOT om audiocreaties en -verhalen te maken binnen hun project Narrating Diversity en voor hun Brussels geluidsarchief. The Post Collective is een autonoom platform voor co-creatie, co-educatie en cultureel activisme, opgericht door mensen die, vanwege hun wettelijke status, beperkter zijn in hun middelen en hun toegang tot artistieke productie en educatie.

 

Op zondag 22 oktober stapten we mee in de pro-Palestijnse manifestatie. Ons gemeenschappelijk verlangen weerklonk in al de stemmen die ons omringden. Zelden hoor je in het dagelijks leven mismatchende geluiden zo samensmelten tot een transformatief gebrul. Op het Schumanplein liepen we samen in onderlinge strijd, erkenden we onze macht en versterkten we onze stemmen en de verhalen die we delen.

 

Zoals Hannah Arendt uitlegt: Verhalen laten niet alleen zien wie we zijn, maar ook wat we gemeen hebben met anderen; niet alleen wie we denken te zijn, maar ook welke gedeelde omstandigheden ons leven en onze onderling afhankelijke lotsbestemmingen vormgeven.

 

Als onderdeel van ons werk binnen BBOT delen wij, The Post Collective, op 11 november ons gemeenschappelijk verhaal en de ervaringen die we opdeden door te werken binnen het landschap van kunstinstellingen. Deze ervaring en voortdurende reflectie zijn geformaliseerd in een werkdocument: het Paperless Art Alliance Contract (PAACT), een reeks wederzijds overeengekomen voorwaarden van waaruit we binnen en buiten het collectief willen werken. We nodigen je uit om onze gedeelde ruimte te betreden en bij te dragen aan deze reflectie door de jouwe te delen.

 

De werkgroep van The Post Collective bestaat uit: Taziri Al Omrani, Fareed Aziz, Marcus Bergner, Maarten De Vrieze, Firewyni Getahun, Sawsan Maher, Hanan Maher, Mirra Markhaëva, Golnesa Rezanezhad, Lazara Rosell, Elli Vassalou and Souheila Yildiz.

 

Dit evenement is gratis, een gratis plekje reserveren doe je hier: https://forms.gle/fs2MTWq86pojqTJi6

 

11/11, 20u @ BNA-BBOT
Lakenstraat 119, 1000 Brussel

 


View related projects :
Narrating Diversity

23.09.2023 - Co-naître, accoucher d’enfants et de récits - Fame Festival


View related projects :
Podcasts

14.07.2023 - zomerse visies

Luister naar de auditieve getuigenissen van 10 Brusselaars. Ze fantaseren over surrealistische tuinen, vertellen over hun ideale Brusselse zomerdag en beschrijven hun droomversie van de piétonnier en... (read more)

Luister naar de auditieve getuigenissen van 10 Brusselaars. Ze fantaseren over surrealistische tuinen, vertellen over hun ideale Brusselse zomerdag en beschrijven hun droomversie van de piétonnier en het de Brouckèreplein. 

23.06.2023 - TRACKS audiowalks – launch

23/06/2023 - 16h & 17h Kiosk Radio (Warandepark) & Beursschouwburg TRACKS launch in Brussels Wandelen van Kiosk Radio naar Beursschouwburg, waar de nieuwe smartphone app Tracks wordt ... (read more)

23/06/2023 - 16h & 17h

Kiosk Radio (Warandepark) & Beursschouwburg

TRACKS launch in Brussels

Wandelen van Kiosk Radio naar Beursschouwburg, waar de nieuwe smartphone app Tracks wordt voorgesteld aan het publiek.

23/06/2023, 16u Kiosk Radio & Beursschouwburg, Brussel

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Praktisch

Kom voorbereid: download Tracks op je smartphone en neem een koptelefoon mee.

23/06/2023

16h: Kiosk Radio Warandepark/Park Royal 1000 Brussel

17h: Beursschouwburg (Zilveren Zaal) Auguste Ortsstraat 20/28 1000 Brussel

17:30u: drankjes op het dakterras

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Audiowalks bieden verhalen, muziek, geluidsexperimenten of allerlei andere zintuiglijke informatie die kunstenaars en muzikanten voor je samenstellen. Met de nieuwe app Tracks ontdek je verschillende geluidskunstenaars en muzikanten en de wandelingen die ze maken – naadloos met je smartphone.

 

Op 23 juni stellen we Tracks voor aan het publiek in Brussel. Luister naar een speciale audiowalk terwijl je van Kiosk Radio (16u) naar Beursschouwburg wandelt. Dit lanceringsevenement omvat een meeslepende audiowalking-ervaring en een presentatie in de Zilveren Zaal van Beursschouwburg (17u).

 

Met een groeiende collectie audiowalks en vele functionaliteiten verbindt Tracks iedereen met een smartphone met het werk van geluidskunstenaars en muzikanten die op de meest directe manier ontdekt kunnen worden.

 

Zoek op de kaart, op naam of op trefwoord om een ‘track’ te vinden. Ga naar het startpunt en laat de autoplay-optie de GPS-functie van je telefoon gebruiken om de wandeling te starten – of kies voor luisteren zonder autoplay en begin waar en wanneer je wilt.

 

Audiowalks zijn begeleide wandelingen, doordacht gecombineerd met de zintuiglijke aandacht van het luisteren. Tijdens het wandelen met een koptelefoon op zijn het zicht, de geur en het gevoel van je omgeving aanwezig, maar de geluiden nemen de leiding. Dit moduleert je gebruikelijke gevoel van lichaam en bewustzijn en bevordert een nieuw begrip van de omgeving. Bij elke stap hoor je de kunstenaar spelen met geluid, experimenteren met compositie, en je leiden naar nieuwe waarnemingen. Denk aan een film, waar geluid en beeld sterk met elkaar verbonden zijn en door de kunstenaar worden gestuurd. Bij audiowalks wordt het ‘gezichtspunt’ het ‘punt van horen’.

 

Geluidskunstenaar en Jubileumlid Justin Bennett initieerde een samenwerking met Soundtrackcity, wat leidde tot het idee van een app die de audiowalks van kunstorganisaties in Brussel en Nederland verenigt: Beursschouwburg, BNA-BBOT, Jubilee, Overtoon, Q-O2 en Soundtrackcity. Samen stellen zij Tracks samen. Zet je koptelefoon op en ga wandelen!

 

Ontworpen door Michiel Uilen
Ontwikkeld met de vriendelijke steun van Visit.Brussels, Gemeente Amsterdam, Soundtrackcity


View related projects :
Sonorama

06.10.2022 - Festival TraverSons Bruxelles

Een live radioprogramma van BNA uitgezonden op Radio Tijdstroom en Radio Air Libre ter opening van het festival Traversons Bruxelles georganiseerd door Urbanisa'Son.... (read more)

Een live radioprogramma van BNA uitgezonden op Radio Tijdstroom en Radio Air Libre ter opening van het festival Traversons Bruxelles georganiseerd door Urbanisa'Son.


View related projects :
Podcasts

10.04.2022 - Brussels Podcast Festival

Op initiatief van Atelier 210 en na het succes van de eerste twee edities, is het Brussels Podcast Festival, terug, met nog meer aandacht voor diversiteit, toegankelijkheid en meertaligheid! Het is ... (read more)

Op initiatief van Atelier 210 en na het succes van de eerste twee edities, is het Brussels Podcast Festival, terug, met nog meer aandacht voor diversiteit, toegankelijkheid en meertaligheid!

Het is in het kader van het streven naar een meer inclusief programma, dat Atelier 210 voor deze derde editie besloot samen te werken met BNA-BBOT. Gezien de gemeenschappelijke waarden en ambities was het bijna vanzelfsprekend dat deze twee organisaties de handen in elkaar slaan om zo hun krachten te bundelen.

Het volledige programma bekijken en een ticketje reserveren doe je hier. Maar hieronder lijsten we even op welke evenementen er door gaan bij BNA-BBOT. Hopelijk tot dan!

08.04

Muziekcompositie voor podcasts met Le Motel - FR

Beschrijving:

Le Motel biedt u een inleiding tot de compositie van muziek voor geluidscreatie of podcasts. Hoe kan men zich een muzikaal universum voorstellen dat trouw is aan het verhaal, aan het onderwerp? Hoe breng je emoties over op de luisteraar? Van theorie naar praktijk, maak je met hem de soundtrack voor een podcast.

Informatie:

Vereisten: De workshop is bedoeld voor muzikanten / producers / beatmakers die de basis kennen van Ableton of andere muziekcompositiesoftware en die een laptop meebrengen waarop muziekcompositiesoftware is geïnstalleerd, een instrument of een midi-controller, en een koptelefoon.


Podcast X Muziek - FR

Amaury Rauter, Camille Loiseau, Nastassja Rico en Julien Lemonnier

Beschrijving:

Voor deze discussie zullen we de relatie tussen muziek en podcast vanuit verschillende invalshoeken benaderen. In de eerste plaats kijken we naar podcasts die gewijd zijn aan muziek, en die deze belichten of op de voorgrond plaatsen buiten de al te geformatteerde beperkingen van de radiogolven. Dan zijn er de podcasts die steeds meer ingang vinden en die een blik werpen op de realiteit van de muzieksector die verder gaat dan vooringenomen ideeën en de luisteraar onderdompelt in de fabricagegeheimen en intieme verhalen. We zullen ons eindelijk eens verdiepen in het onderwerp muziek in de podcast en de potentiële mogelijkheden voor muzikanten om daar een plaatsje te veroveren.

09.04

How to tell a personal story - ENG

Eva Moeraert

Beschrijving:

In de podcasts Waarom en Wie Was Mama? - beide genomineerd voor de Prix Europa - vertelt Eva Moeraert persoonlijke verhalen. Van zichzelf of van anderen. Zij weet als geen ander hoe moeilijk en vaak delicaat het is om persoonlijke verhalen vast te leggen. In deze workshop laat ze zien hoe ze dit in het verleden heeft aangepakt en wat ze er in de loop der jaren over heeft geleerd. Tijdens de workshop laat ze je kennismaken met een heel specifieke manier van interviewen en zet ze je aan het werk om persoonlijke verhalen te verzamelen.

Door:

Eva Moeraert is zelfstandig podcast producer en coördinator van het postgraduaat podcasting aan de Arteveldehogeschool. Ze maakte radiodocumentaires en reportages voor de VRT, maar na het succes van SERIAL besloot ze het erop te wagen en zelf podcastreeksen te gaan maken. Ondertussen heeft ze haar eigen audio productiehuis (het audio atelier) en tal van succesvolle podcasts op haar naam staan zoals Waarom?, Wie was mama? en Bruto Nationaal Geluk.

Luistersessie Sweet Spot - NL

Beschrijving:

Sweet Spot is een podcast met werk van radiostudenten van het RITCS. De podcasts van Sweet Spot verschillen in genre: een fictiewerk, een radioprogramma, een documentaire, of puur audiowerk: alles komt aan bod. De enige gemene deler: ze werden allemaal gemaakt door studenten of oud-studenten van het RITCS. Samen luisteren we naar een selectie van drie straffe audiocreaties.

Kroonlaan - NL & FR

Anna Dupon en Xandry van den Besselaar

 Beschrijving:

De Kroonlaan is een audiodocumentaire over een huis van Beschut Wonen in Brussel. Er wonen 7 mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Samen met ons, tweemanscollectief VETO, leer je kamer per kamer de bewoners kennen. Met een microfoon en opname-apparaat kookten, schaakten, wandelden of rapten we en spraken we met de bewoners.

Een audiodocumentaire over psychiatrie, het leven in de marge van de maatschappij en wat er nodig is om je thuis te voelen.

Concept, interview en montage Anna Dupon, Xandry van den Besselaar | Muziek Simon Beeckaert | Grafische vormgeving Thomas Van Herck | Taal advies Arno Boey | Coproductie KAOS vzw | Met steun van Arts in Society Awards, Sabam For Culture | Met dank aan Eric, Isabelle, Joannis, Jozef, Luc, Nelson en Nicolai.

Tweemanscollectief VETO bestaat uit Anna Dupon (1995) en Xandry van den Besselaar (1989). Zij werken samen als multimediaal collectief, dat zich beweegt tussen verhaal en ervaring, tussen fictie en non-fictie, tussen theater, beeldende kunst en podcast. Met hun audio-installatie Kamer van K. stonden zij in het najaar van 2020 op Zomer van Antwerpen (BE) en International Literature Festival Utrecht (NL). In het voorjaar van 2021 kwam hun vierdelige podcast Strandhoofden uit, over de wijk Schildestrand en haar bewoners. Binnen het ontwikkelingstraject Eigen Kweek maakten zij de audio-voorstelling project Donald, die in het najaar 2021 toerde door Vlaanderen.

Luistersessie samen met het Tweemanscollectief VETO.


Antipode - NL

Bram Van de Velde

Beschrijving:

Antipode is de nieuwe podcastreeks van BRUZZ en de VUB. Twee gasten met een verschillende achtergrond, specialisatie of mening praten over elkaars vakgebied, over zichzelf en de dingen des levens.

Minstens een van hen heeft een duidelijke link met de VUB, als professor, onderzoeker, student of fellow. Radiopresentator Bram Van de Velde is geprivilegieerd luisteraar en moderator.

10.04


Creatie van geluidsfictie voor kinderen - NL

Ophélie Bouffil et Jeanne Gougeau

Beschrijving:

Kinderen zitten vol verbeelding, laten we ze de ruimte geven om die te benutten! In deze workshop biedt Les Microsondes kinderen de mogelijkheid om een korte radiofictie te maken en zo hun eigen denkbeeldige wereld te verkennen. Het programma bestaat uit het luisteren naar podcasts voor kinderen, een inleiding tot geluid en het creëren van geluidseffecten, en de productie van een korte fictie, geschreven door de kinderen zelf!

Microsondes:

Microsondes is een podcastcollectief dat opgericht werd door Ophélie Bouffil en Jeanne Gougeau. Het zag het levenslicht in september 2020 toen BNA-BBOT de twee radioamateurs vroeg iets te creëren voor de tentoonstelling Brussel Multipli.city II van de CENTRALE voor hedendaagse kunst. De soundbites over het hybride karakter van taal, Brusselse neologismen en meertaligheid die voor de gelegenheid werden geproduceerd, waren ook te beluisteren in alle stations van de MIVB.

De makers achter Microsondes zijn gepassioneerd door audio in al haar vormen en maken werk rond heel uiteenlopende onderwerpen. Van de Koerdische Arbeiderspartij en recht en democratie, over blaasontstekingen en de gezondheid van vrouwen tot zingen op het werk.

 

 

19.03.2022 - BAD Radio Episode 2

Episode 2: A Space for Style  In aflevering twee van BAD radio kijken we naar de Brusselse queer mode. We bespreken hoe queer codes een manier van communicatie en zelfexpressie kunnen zijn en hoe ... (read more)

Episode 2: A Space for Style 

In aflevering twee van BAD radio kijken we naar de Brusselse queer mode. We bespreken hoe queer codes een manier van communicatie en zelfexpressie kunnen zijn en hoe bepaalde stijlen onze gemeenschappen vormen en verbinden.

13.02.2022 - BAD Radio Aflevering 1

In deze eerste aflevering van BAD radio zullen we het hebben over plezierruimtes, hoe we ze creëren en wat ze betekenen voor ons en queer gemeenschappen.... (read more)

In deze eerste aflevering van BAD radio zullen we het hebben over plezierruimtes, hoe we ze creëren en wat ze betekenen voor ons en queer gemeenschappen.

07.10.2021 - Parcours d'artiste Chez Tram{e}

Unstallation sonore diffusée pendant Parcours d'artiste 1190, chez Tram{e} Avenue Van Volxem 71. La commune de Forest et particulièrement l’environnement proche de Tram{e} voit sortir de terre ... (read more)

Unstallation sonore diffusée pendant Parcours d'artiste 1190, chez Tram{e} Avenue Van Volxem 71.

La commune de Forest et particulièrement l’environnement proche de Tram{e} voit sortir de terre des dizaines de logements, des nouvelles constructions qui s’accompagnent de nouveaux habitants. « Pour mémoire » a pour but d’accueillir et de venir inscrire ces nouveaux habitants du quartier au sein d’une histoire plus large. Pour ce faire, Tram{e} s’allie à l’asbl Bruxelles Nous Appartient – Brussel Behoort Ons Toe (BNA-BBOT) afin de faire appel à la mémoire collective du quartier en diffusant sur l’espace publique des témoignages d’aînés qui racontent leur quartier et son évolution.

Enregistrement et montage : Flavien Gillié pour BNA-BBOT.

added to favorites !
track info
favorites
S