Bruxelles nous appartient

Ecouter le monde

WWW.ECOUTERLEMONDE.NET  

We zijn gewend om naar de wereld te kijken en niet zozeer om ernaar te luisteren. Nochtans kunnen het geroep van verkopers op een markt in Dakar, het gegil van kinderen op een plein in Parijs, de zangen van de Yangon Pagoda in Rangoon, het getoeter en de muziek in de straten van Delhi, het luiden van de klokken om middernacht op het San Marcoplein in Venetië of de sfeer op het Vosseplein in Brussel eindeloos veel beelden oproepen die ons dagelijks leven vertellen of suggereren.

Écouter Le Monde is een innovatief digitaal platform dat via geluid de diversiteit en rijkdom van steden over de hele wereld doet ontdekken. Daarnaast promoten we ook de productie van klank en het beluisteren ervan via verschillende evenementen zoals tentoonstellingen, installaties, workshops, seminaries, conferenties enz... en hiermee brengen we luisteren en geluid in haar meest diverse vormen samen: van fragmenten uit het dagelijkse leven tot kennis en poëzie.

Écouter Le Monde wordt ondersteund door een internationaal netwerk van culturele actoren (RFI (Parijs), BNA-BBOT (Brussel), E-Jicom (Dakar), het Conservatorium voor muziek Benedetto Marcello (Venetië) en het atelier du Bruit (Parijs)) en is medegefinancierd door het programma Europe Creative van de Europese Unie.

Tumblr

UE ELM RFI

 

Chronologische stappen van het project: 

26.05.18 Lancering van het platform en de geluidsbibliotheek ECOUTER LE MONDE in het Conservatorium B. Marcello in Venetië.

Februari 2018: Samen met kunstacademies uit Afrika en Europa werd een wedstrijd georganiseerd om het visueel te maken voor de geluidswerken die in het kader van het project werden geproduceerd.

Oktober 2017: DE ANDER BELUISTEREN – Atelier in Caxia do Sul, Brazilië (Monica Fantini / Eliana Rela / Xabier Erkizi / Lorena Rocca /Michele Mainardi).

Mei 2017: LUISTEREN OM TE INFORMEREN. Zes studenten van de school E-jicom in Dakar experimenteren een andere manier om informatie over migratie door te geven (Monica Fantini / Michel Créïs / Tidiane Sy).

April 2017: LUISTEREN OM TE COMPONEREN (Monica Fantini / Conservatorio M. Beneditto) en DE TIJD BELUISTEREN (BNA-BBOT / Conservatorio B. Marcello / Monica Fantini )

01.04.17 - 29.04.17 : Radio-serie BELUISTER BRUSSEL (Monica Fantini / BNA-BBOT)

04.02.17 : Openbare beluistering A ROOM FOR LOST&FOUNDED VOICES (RFI / C.Rault / BNA-BBOT + 8 inwoners van Brussel)

31.01.17 - 03.02.17 : Atelier ZWERFWOORDEN. Uitvoering van 4 radiostukken door 8 inwoners met verschillende profielen. (RFI / C.Rault / BNA-BBOT + 8 inwoners van Brussel). Verslag.

03 - 06.10.16 : Seminarie voor de lancering van het project in het Europees huis in Parijs waarvoor de verschillende partners en experts werden samengebracht. (RFI / BNA-BBOT / E-JICOM / CONSERVATORIO M. BENEDITTO / ATELIER DU BRUIT)